Webinar: Omgaan met Meldingen
Webinar: Omgaan met Meldingen door Loes Wevers
Op maandag 25 november was arbeidsrechtadvocaat en vertrouwenspersoon Loes Wevers te gast in het Mores webinar. Ze besprak wat je als organisatie kunt doen als je een melding krijgt van grensoverschrijdend gedrag.
Veel organisaties hebben hun beleid op orde gebracht en werken aan de psychologische veiligheid in hun teams. Maar als er bij jou als organisatie of leidinggevende een melding van grensoverschrijdend gedrag komt: wat dan? De handreikingen van Loes Wevers hebben we uitgewerkt op de pagina organisatieadvies over omgaan met signalen.
Wil je op de hoogte blijven van toekomstige webinars en evenementen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Heb je na het webinar nog vragen of behoefte aan extra informatie? Neem dan contact met ons op via info@mores.online.
Foto: Maxime Beerkens
♦ Scholing voor toezichthouders
Het afgelopen jaar was de rol van toezichthouders bij signalen van grensoverschrijdend gedrag regelmatig onderwerp van gesprek. Het goed vervullen van deze rol vraagt om gerichte scholing. Hieronder benoemen we twee mogelijkheden voor toezichthouders in de culturele en creatieve sector om zich verder te professionaliseren.
Via het werktuig PPO van Platform ACCT kunnen organisaties binnen de culturele en creatieve sector een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage voor de scholing van leden van de Raad van Toezicht of voor bestuursleden. Deze regeling, genaamd Goed Toezicht, geldt specifiek voor organisaties die werken met een bestuur-directiemodel. Meer informatie is hier te vinden.
Cultuur+Ondernemen organiseert in maart en april 2025 een praktische online workshop gericht op toezichthouders en bestuursleden binnen de culturele sector. Tijdens deze workshop staat de vraag centraal: hoe je als toezichthouder of bestuurslid bijdragen aan een veilige werkomgeving? Het doel is om inzicht en handvatten te bieden voor het herkennen en aanpakken van grensoverschrijdend gedrag binnen organisaties. Aanmelden kan via Cultuur+Ondernemen.
♦ Psychologische hulp voor dansers
Alliantie Dans Veilig werkt samen met ARQ IVP om dansers toegang te bieden tot gespecialiseerde psychologische hulp bij het verwerken van stressvolle situaties, grensoverschrijdend gedrag en bedreigingen of ernstige incidenten binnen de dansomgeving. ARQ IVP is een organisatie die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen die te maken hebben gehad met ingrijpende gebeurtenissen. Dankzij hun landelijke netwerk, bestaande uit 45 therapeuten die bekend zijn met de specifieke context van de danssector, kunnen dansers in hun eigen regio sneller dan in de reguliere zorg passende ondersteuning krijgen. De korte wachttijden en expertise van ARQ IVP zorgen ervoor dat moeilijke ervaringen binnen de danswereld op een effectieve manier kunnen worden aangepakt. Hier kan je meer informatie vinden.
♦ Mores in het Kunstenplan 2025-2028
Mores is opgenomen in het Kunstenplan 2025-2028 van de Gemeente Amsterdam. Een belangrijke kans om te laten zien wat Mores kan betekenen voor instellingen binnen de culturele, creatieve en mediasector in Nederland.
‘We bevinden ons met de cultuursector in een steile leercurve als het gaat om sociale veiligheid. Er is een duidelijke behoefte aan kennisuitwisseling en praktische tools, met focus op zowel preventie als nazorg. We maken voortgang als veld, maar dit is alleen mogelijk als organisaties, overheden, leidinggevenden, toezichthouders, vertrouwenspersonen en medewerkers zich blijven inzetten voor een veilige werkvloer. Luister naar elkaar, voer het gesprek bij signalen en haal de gedragscode weer uit het stof. Bij Mores staan we klaar om organisaties te ondersteunen met advies, tools en begeleiding,’ aldus Philip Montnor, directeur van Mores.