Januari 2025

Met trots starten we 2025 met de presentatie van ons nieuwe logo, huisstijl en website. De aanwezigen bij het evenement Van signaal tot herstel in oktober jongstleden zagen al een sneak preview en een van hen zei: ‘het nieuwe logo is als een huis’. Dat is precies wat Mores wil zijn: een veilige plek waar je terechtkunt voor ondersteuning bij grensoverschrijdend gedrag, advies bij het opstellen van preventie- en beleidsmaatregelen, en een platform voor het delen van kennis en ervaring.

Uiteraard kijken we in deze nieuwsbrief ook terug. In 2024 was grensoverschrijdend gedrag wekelijks in het nieuws. Van het Rapport Van Rijn over de NPO tot de nasleep van The Voice of Holland, maar ook de nieuwe Wet seksuele misdrijven die op 1 juli in werking trad kreeg veel aandacht. Tegelijkertijd maakte Mores zelf het afgelopen jaar een enorme ontwikkeling door. Naast het vangnet van vertrouwenspersonen hebben we een directie aangesteld om ons adviespunt verder te versterken en te professionaliseren.

Maatschappelijke verandering begint bij individuen die zich daarvoor inzetten, mensen met de intentie en de moed om zaken aan te kaarten. Zo is Mores ooit ontstaan: door mensen uit de wereld van cultuur en media die in actie kwamen. Wij bouwen daar ook dit jaar op voort en kijken ernaar uit om ons samen met jullie hard te maken voor een veilige culturele, creatieve en mediasector.  

Zoals Atta de Tolk het samenvatte tijdens ons evenement:

Liever voorzorg dan nazorg.
In onze ambitie om te herstellen kijken we naar de signalen,  
verzamelen we de verhalen en zorgen we dat de schandalen  
zich niet blijven herhalen.

Heb je vragen of suggesties naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Schroom niet ons te mailen via info@mores.nl  

Met vriendelijke groet,
Febe Deug
Voorzitter Mores

Nieuw logo, huisstijl en website

Met een nieuw logo, huisstijl en website markeren we de stap die we het afgelopen jaar hebben gezet in de ontwikkeling van Mores en doen we recht aan het steun- én adviespunt. De huisstijl zet de spotlight op sociale en psychologische veiligheid en het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag in de sector. Het diverse kleurenpalet symboliseert de uitbreiding van onze diensten.

Via de nieuwe website kunnen mensen die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag eenvoudig en snel via Whatsapp of e-mail contact opnemen met ons vangnet van vertrouwenspersonen. Daarnaast kunnen organisaties direct navigeren naar informatie over preventie, beleid en het omgaan met signalen. In de loop van dit jaar zullen we de informatiepagina’s verder uitbreiden en aanvullen met sectorspecifieke voorbeelden en informatie.

Neem snel een kijkje op onze vernieuwde website via mores.nl.

een schermafbeelding van de homepage van de nieuwe website: een oranje-roze achtergrond met de titel: Steun- en adviespunt grensoverschrijdend gedrag voor de culturele, creatieve en mediasector. Daaronder twee blokken, met aan de linkerzijde het blok 'Ik zoek ondersteuning' en aan de rechterzijde het blok 'Advies voor organisaties'.

Terugblik 2024

2024 stond in het teken van onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. Naast de presentatie van verschillende sector brede en interne onderzoeken, was ook de kwaliteit van de onderzoeken zelf onderwerp van gesprek.

Het jaar begon met de presentaties van het onderzoek van Taskforce GO! naar grensoverschrijdend gedrag in de muziekbranche en het rapport van de commissie Van Rijn over de NPO, met de titel die het schrijnend samenvat: ‘Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan’. Beide rapporten concluderen dat grensoverschrijdend gedrag breed wordt ervaren binnen de betrokken sectoren. Daarnaast kwamen verschillende onderzoeken van organisaties zelf, onder andere in de podiumkunsten en media, in het nieuws.

Tegelijkertijd lagen de onderzoeken zelf dit jaar ook onder een vergrootglas. Een promotieonderzoek van Stijn Klarenbeek aan de Vrije Universiteit (VU) legde methodologische tekortkomingen bloot in rapporten over grensoverschrijdend gedrag. In reactie daarop ontwikkelen o.a. onderzoekers Rob van Eijbergen en Marjan Olfers de opleiding integriteitsonderzoek aan de Universiteit voor Humanistiek. In 2024 was er ook veel aandacht voor strafprocessen rond grensoverschrijdend gedrag in de media.  

Daarnaast markeerde 2024 een belangrijke wetswijziging: Op 1 juli trad de nieuwe Wet seksuele misdrijven in werking. Uitgangspunt van deze wet is onder andere dat een functionele afhankelijkheidsrelatie -zoals die tussen een leidinggevende en werknemer- in beginsel wordt aangenomen dat bij de ondergeschikte de wil ontbreekt om seksuele handelingen met diens bovengeschikte te verrichten. Met deze wetswijziging is het aan organisaties om hun gedragsregels rondom het aangaan van seksuele relaties op de werkvloer opnieuw tegen het licht te houden, op te stellen of aan te passen.

Het jaar van Mores in cijfers

Het volledige jaarverslag met de exacte cijfers verschijnt dit voorjaar, maar we doen alvast een greep uit de resultaten van dit jaar:

♦ Meer contact met vertrouwenspersonen

In 2024 hebben weer meer mensen contact opgenomen met de vertrouwenspersonen dan in 2023. Het overgrote deel gaat om mensen die grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren, maar ook leidinggevenden, HR-medewerkers of intern vertrouwenspersonen die willen sparren naar aanleiding van een melding weten Mores steeds beter te vinden. Daarnaast hebben omstanders en beschuldigden de vertrouwenspersonen benaderd voor ondersteuning.  

♦ Adviespunt en samenwerking met organisaties

Sinds maart heeft de directie de werkorganisatie en het adviespunt verder vormgegeven. Naast de kennismaking met organisaties van binnen en buiten de sector, van musea tot mbo-kunstvakopleidingen en buitenlandse initiatieven als het Britse CIISA, heeft het adviespunt met ongeveer 100 organisaties uit de sector meegedacht over preventie en beleid.

♦ Het Mores-evenement ‘Van signaal tot herstel’  

Het evenement ‘Van signaal tot herstel’ was een hoogtepunt dit jaar. Hierbij kwamen 160 mensen uit de sector samen om kennis op te doen van experts op het gebied van onderzoek en psychologische veiligheid en ervaringen te delen. Daarnaast volgden ongeveer 120 deelnemers onze drie webinars, die gingen over de nieuwe dienstverlening van Mores, de risico’s op grensoverschrijdend gedrag en het omgaan met signalen.

♦ Aanwezigheid in het veld

Mores was ook regelmatig aanwezig bij relevante bijeenkomsten, zoals bij de presentatie van het onderzoek van Taskforce GO!, de NVJ-bijeenkomst op het Mediapark en NTF Pro. Daarnaast gaven we presentaties op de conferentie van de VvNO, de netwerkdag van de Alliantie Dans Veilig, het Congres Podia Festivals Evenementen, de ALV van de VVTP en de Meet-up van de Kunstenbond.

Op deze foto zijn vier panelleden te zien die op een podium, op een zwarte kruk zitten. Aan de rechterkant zit de gespreksleider, ook op een zwarte kruk.
Mette Raaphorst (directeur Mores), 3e van links, tijdens de meet-up over sociale veiligheid van de Kunstenbond, samen met v.l.n.r. Jean-Louis Veenstra, Fatma Genc, Marjan Olfers onder leiding van Nadine Ridder. Foto: Catharina Gerritsen

Nieuws uit de sector

♦ Scholing voor toezichthouders

Het afgelopen jaar was de rol van toezichthouders bij signalen van grensoverschrijdend gedrag regelmatig onderwerp van gesprek. Het goed vervullen van deze rol vraagt om gerichte scholing. Hieronder benoemen we twee mogelijkheden voor toezichthouders in de culturele en creatieve sector om zich verder te professionaliseren.

Via het werktuig PPO van Platform ACCT kunnen organisaties binnen de culturele en creatieve sector een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage voor de scholing van leden van de Raad van Toezicht of voor bestuursleden. Deze regeling, genaamd Goed Toezicht, geldt specifiek voor organisaties die werken met een bestuur-directiemodel. Meer informatie is hier te vinden.

Cultuur+Ondernemen organiseert in maart en april 2025 een praktische online workshop gericht op toezichthouders en bestuursleden binnen de culturele sector. Tijdens deze workshop staat de vraag centraal: hoe je als toezichthouder of bestuurslid bijdragen aan een veilige werkomgeving? Het doel is om inzicht en handvatten te bieden voor het herkennen en aanpakken van grensoverschrijdend gedrag binnen organisaties. Aanmelden kan via Cultuur+Ondernemen.

♦ Psychologische hulp voor dansers

Alliantie Dans Veilig werkt samen met ARQ IVP om dansers toegang te bieden tot gespecialiseerde psychologische hulp bij het verwerken van stressvolle situaties, grensoverschrijdend gedrag en bedreigingen of ernstige incidenten binnen de dansomgeving. ARQ IVP is een organisatie die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen die te maken hebben gehad met ingrijpende gebeurtenissen.  Dankzij hun landelijke netwerk, bestaande uit 45 therapeuten die bekend zijn met de specifieke context van de danssector, kunnen dansers in hun eigen regio sneller dan in de reguliere zorg passende ondersteuning krijgen. De korte wachttijden en expertise van ARQ IVP zorgen ervoor dat moeilijke ervaringen binnen de danswereld op een effectieve manier kunnen worden aangepakt. Hier kan je meer informatie vinden.

♦ Mores in het Kunstenplan 2025-2028

Mores is opgenomen in het Kunstenplan 2025-2028 van de Gemeente Amsterdam. Een belangrijke kans om te laten zien wat Mores kan betekenen voor instellingen binnen de culturele, creatieve en mediasector in Nederland.

‘We bevinden ons met de cultuursector in een steile leercurve als het gaat om sociale veiligheid. Er is een duidelijke behoefte aan kennisuitwisseling en praktische tools, met focus op zowel preventie als nazorg. We maken voortgang als veld, maar dit is alleen mogelijk als organisaties, overheden, leidinggevenden, toezichthouders, vertrouwenspersonen en medewerkers zich blijven inzetten voor een veilige werkvloer. Luister naar elkaar, voer het gesprek bij signalen en haal de gedragscode weer uit het stof. Bij Mores staan we klaar om organisaties te ondersteunen met advies, tools en begeleiding,’  aldus Philip Montnor, directeur van Mores.

Philip Montnor (directeur Mores) in het Kunstenplan 2025-2028 van Gemeente Amsterdam.

Korte vooruitblik

Deze maand leggen we de laatste hand aan de planning voor de webinars en het evenement van dit jaar. Zodra de data en gasten bekend zijn, publiceren we deze op onze website.

Daarnaast werken we aan een nieuwe campagne. Hiermee willen we niet alleen bijdragen aan meer bewustwording rond grensoverschrijdend gedrag, maar ook het steunpunt beter bekend maken bij groepen die ons nog niet altijd weten te vinden, zoals zzp’ers. Tegelijkertijd willen we het adviespunt nadrukkelijker onder de aandacht brengen.  

Inschrijven voor de nieuwsbrief kan op de pagina Contact.

Heb je vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief of wil je contact opnemen met het bureau van Mores? Gebruik dan het contactformulier op onze website of mail ons via info@mores.nl.